top of page
overleva.jpg

FINNS I LAGER

ATT ÖVERLEVA DAGEN
OM FÅGLARS SINNEN OCH ANPASSNINGSFÖRMÅGA

300 kr
+ 45 kr frakt inom Sverige

AUGUSTPRISET FÖR BÄSTA FACKBOK 2009

 

Inte bara sällsynta eller små fåglar har ett stort projekt på gång, nämligen att överleva dagen och sedan natten, därpå överleva ytterligare en dag, och en natt till. Brutus Östlings bilder och fotoböcker har lovordats av kritiker och även nått en bred publik, både i Sverige och utomlands. Hans nya fotobok Att överleva dagen handlar om våra fåglars fantastiska förmåga att anpassa sig till de mest skilda miljöer och betingelser. För fåglarna inte bara överlever, de lyckas även föda nya kullar ungar till världen under de mest osannolika förhållanden. Brutus Östling har arbetat intensivt med bildmaterialet under det senaste året.

Tillsammans med Susanne Åkesson, professor i zooekologi i Lund, har han skapat en bok om fåglars (men även en del andra djurs) sanslösa sinnen och anpassningsbarhet. Att överleva dagen är den mest omfattande av böckerna hittills, och den är fylld av häpnadsväckande bilder och spännande fakta, de senare ofta hämtade från den allra senaste internationella forskningen. Texten är skriven för en bred publik, men innehåller mängder av nya rön som torde vara okända också för de mest inbitna ornitologer.

Brutus Östling är naturfotograf och förläggare. Två av hans fotoböcker om fåglar har blivit Årets Pandabok hos WWF och en har augustnominerats. Han utsågs till Nordisk Naturfotograf 2007–2008, och hans böcker finns utgivna på flera andra språk, bl.a. i USA och Storbritannien.

Susanne Åkesson är professor i zooekologi i Lund och har tidigare arbetat tillsammans med Brutus Östling i Pingvinliv och Fantastiska fåglar. Om du vill veta mer om Susanne Åkessons forskning om fåglar, gå in på www.canmove.ekol.lu.se/.

Fotografier: Brutus Östling

Text: Susanne Åkesson

Band: Inbunden

Antal sidor: 223

Storlek: 345 x 245 x 25 mm

Vikt: 2080 g

Utgivningsår: 2009

Förlag: Östlings Bokförlag Symposion

_N8D1142.jpg

PRESSRÖSTER

"När hans förra bok "Kaxiga fåglar" kom skrev en enig kritikerkår att han överträffat sig själv - igen. Jag känner mig litet tjatig men 'Att överleva dagen' är om möjligt ännu bättre. Brutus Östling är en naturfotograf i världsklass och hans nya fenomenala, roliga, fascinerande fågelbilder tog nästan andan ur mig. Vad härnäst?"
Ingalilla Mosander, Aftonbladet

"Det är lika bra att slå fast det med en gång: Brutus Östling har sin vana trogen överträffat sig själv. "Att överleva dagen", hans sjätte bok med fågelfotografier sedan succédebuten med "Mellan vingspetsarna" 2005, är större, tyngre och minst lika vacker som föregångarna... En praktbok med högt mervärde, skriver Augustprisjuryn i sin motivering till nomineringen av boken i klassen för årets svenska fackbok. Brutus Östling står för prakten och Susanne Åkesson för mervärdet. De är väl värda ett pris, speciellt med tanke på att Augustjuryn helt missade att nominera Östlings debutbok 2005... Förra årets "Kaxiga fåglar" (med text av Staffan Ulfstrand) borde ha varit ett självklart val för nominering, men kom inte med på listan. Ska 2009 bli året för en August?"
Eskil Quiding, Sydsvenskan

"En fascinerande bildvärld med existentiella bottnar... Som fotograf fångar han ögonblicket, med en estetik som ger min fantasi vingar. Bilderna av fåglar är också reflexioner över det utsatta livets skörhet och skönhet."
Sören Sommelius, Helsingsborgs Dagblad

"Jag tror inte att jag på något sätt är ensam om att ha funderat på om Brutus nya bok inte bara kommer att bli en upprepning och jag är nog inte ensam om att vara helt övertygad om att jag hade helt fel i mina aningar... Det här är en bok med bilder som slår knock på det mesta jag har skådat... Det omöjliga har hänt. Brutus som tidigare varit en grym fotograf har tagit ytterligare ett kliv... Det är lätt att en så pass duktig skribent som Susanne Åkesson blir tämligen osynlig... men Susanne Åkessons texter är på något sätt pricken över i:et i den här utomordentligt välgjorda boken. Hon plockar fram det som känns intressant och viktigt och hjälper till att ge bilderna i boken extra liv... Årets naturbok skulle jag vilja påstå, det är välgjort, intressant och välskrivet. Bilderna spelar i en egen liga."
Johnny Buchwald

bottom of page