top of page
_88A5852_mediumresolution.jpg

Brutus Östling föddes 1958 i Stockholm och växte upp i Skälby, Järfälla.

 

1982 startade Brutus bokförlaget Symposion, han arbetade i tjugofem år som förläggare på heltid med utgivning inom såväl fack- som skönlitteratur. I dag drivs förlaget på hobbybasis bredvid fotografering och författande.

Brutus drömde om att bli fotograf i fjorton-femtonårsåldern men höll sedan inte i en kamera på över tjugo år. Brutus Östling är sedan snart trettio år nykter alkoholist. 1996 började han dyka. Ett generöst pris från Svenska Akademien för bildningsinsatser resulterade i en avancerad utrustning för undervattensfoto. Fram till hösten 1999 var det bara undervattensbilder som gällde. Brutus sålde en rad fotoreportage till dyktidningar som UVM, Dyk, Tauchen men även Dagens Nyheter. Sedan tjugo år sker i stort sett all fotografering på land.

År 2005 bytte han huvudsaklig sysselsättning mer av en slump. Brutus två första böcker hade råkat bli storsäljare och gavs även ut i USA, Storbritannien och några länder till. Sedan dess är han fotograf och sedan tio år även författare på heltid, med inriktning framför allt på djur och natur. Sedan bokdebuten med Mellan vingspetsarna (2005) har det blivit ytterligare tolv fotoböcker. Av en enig kritikerkår har han utnämnts till mästare och naturfotograf i världsklass. 

Fyra av Brutus böcker har utsetts till Årets Pandabok (årets bästa naturbok) av Världsnaturfonden, WWF. 

År 2009 vann Brutus det prestigefyllda Augustpriset i fackboksklassen med Att överleva dagen tillsammans med textförfattaren Susanne Åkesson, professor i zooekologi i Lund. 

Sedan snart tio år skriver Brutus själv texterna till sina böcker. År 2011 bokdebuterade han även som författare med Under asfalten vilar en strand, som handlar om Midway Atoll i Stilla havet, en före detta amerikansk marinbas bestående av ett par små öar. I dag är Midway naturreservat, och här finns numera världens största albatrosskoloni. Man räknar med uppemot en miljon häckande albatrosser på de två små öarna.

Även de två senaste böckerna Bevingat (2015) och Under Afrikas himlar (2018) valdes av WWF till de årens pandaböcker. År 2020 kom en fotohandbok i coffee table-format, Konsten att fotografera fåglar och andra djur. Version 2.0.

_Z8I4533nytillaggnerrtillforcanvas.jpg
bottom of page