top of page
kaxiga.jpg

SLUTSÅLD

KAXIGA FÅGLAR
PERSONLIGHETER OCH RELATIONER I FÅGELVÄRLDEN

Brutus Östlings fyra tidigare fotoböcker har lovordats, och han har av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Böckerna har även nått ut internationellt. I den nya stora boken blandas högst personliga fågelporträtt med actionfyllda bilder av allt från kungsörnar som slåss, aftonfalkar och tornfalkar som parar sig, koltrastar och gröngölingar som badar till tuffa skator och blåkråkor - de senare ökända för sin förmåga att i alla lägen attackera även större rovfåglar.

"Kaxiga fåglar" är absolut Östlings fotografiskt mest avancerade verk hittills, och läsaren häpnar stundtals inför dessa nya bilder. Att Brutus Östlings unika bilder dessutom ackompanjeras av Staffan Ulfstrands lärda och infallsrika texter kring fåglars personligheter och sociala samspel gör inte saken sämre. Inte för inte har Staffan Ulfstrand varit nominerad till Augustpriset hela tre gånger de senaste åren.

Brutus Östling är naturfotograf och förläggare. Två av hans böcker om fåglar har blivit Årets Pandabok hos WWF och en har augustnominerats. Förra året utsågs han till Årets Nordiska Naturfotograf, en titel som delas ut vartannat år. Hans böcker är utgivna på flera andra språk, och bl.a. i Storbritannien och USA.

Staffan Ulfstrand är professor emeritus i zooekologi. För sina böcker, samtliga tillkomna efter pensioneringen, har han augustnominerats tre gånger.

Fotografier: Brutus Östling

Text: Staffan Ulfstrand
Band: Inbunden

Antal sidor: 191

Storlek: 335 x 250 x 23 mm

Vikt: 1740 g
Utgivningsår: 2008

Förlag: Östlings Bokförlag Symposion

bild_2morkare110cm.jpg

PRESSRÖSTER
 

"Jag blev alldeles andlös när jag öppnade det här praktverket. I internationell press har Brutus Östling kallatsvärldens kanske främste fågelfotograf och jag trodde inte att han skulle kunna överträffa sig själv en gång till... Men det kunde han. Bilderna är hisnande, vackra, roliga."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Brutus Östling har gjort det igen... Även denna gång griper man efter superlativ som inte vill räcka till... Östlings fenomenala foton åtföljs av text som på ett lärt men samtidigt ledigt och underhållande sätt ger bakgrund åt de märkvärdigheter våra ögon skådar... Tag och titta, njut, läs och lär."
Bengt Emil Johnsson, Dagens Nyheter

"Det är en av de mest suggestiva inledningar till en bok jag har sett. Som en film när den drar igång med förtexter på stor duk i en mörk biosalong. .. Brutus Östlings femte bok sedan han med dunder och brak slog igenom som fågelfotograf för tre år sedan gör ingen besviken. Den är storslagen. Formgiven av den suveräne Jens Andersson och med text av Staffan Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi, är den mer en totalupplevelse än en vanlig fotobok.
Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet

bottom of page