top of page
95055_5da7008fb6ba4@2x.png.jpeg

SLUTSÅLD

PINGVINLIV
MED TEXT AV SUSANNE ÅKESSON

Efter att filmen "Pingvinresan" gjort sitt segertåg över världen - bara i USA har 12 miljoner människor sett den - är vårt intresse för dessa lika lustiga som vackra, helt flygoförmögna fåglar större än någonsin. Det amerikanska förlag som köpte Brutus Östlings succébok Mellan vingspetsarna, och satsar stort på titeln hösten 2006, ville också ha en pingvinbok till samma säsong. Det gav fotografen och förlaget tre månader i produktionstid.
"Omöjligt, tänkte jag och tackade givetvis ja", sa Brutus i en intervju. Sagt och gjort!

Pingviner finns bara på södra halvklotet. Idag finns 17 arter, varav du möter de allra flesta i den här boken. De minsta arterna håller till närmast ekvatorn, till exempel på Galapagos, de största arterna, som kejsarpingvinen, lever närmast Sydpolen på Antarktis. Fåglar brukar förknippas med förmågan att flyga.

Pingvinerna är i stället extremt väl anpassade till ett liv i havet. På land känns de igen på sin vaggande gångstil, vilken beror på att en av lederna i benet rationaliserats bort av evolutionen. De flesta pingviner är nästan uteslutande svarta och vita på kroppen, med viss variation i teckningen samt med några kraftigt färgade fjädrar på huvudet eller fläckar på näbben. Att buken är ljus och ryggen mörk är en vanlig anpassning hos djur som simmar i vatten genom att individen blir mindre synlig för ett rovdjur från ovan eller undersidan.

Visste du att kungspingviner ruvar stående med ägget förvarat på fötterna under en hudflik på magen i flera veckor i taget? De båda föräldrarna turas om att dels söka föda i havet. Lär dig mer om pingvinernas liv, och - framför allt - se och förundras över de fantastiska bilderna tagna av en svensk fotograf i absolut världsklass!

Fotografier: Brutus Östling
Texter: Susanne Åkesson
Band: Inbunden
Antal sidor: 191
Storlek: 310 x 245 x 20 mm
Vikt: 1460 g
Utgivningsår: 2006
Förlag: Norstedts
_F3M2279.jpg
bottom of page