top of page
100095_5da840e26536c@2x.png.jpeg

FINNS I LAGER

UNDER ASFALTEN VILAR EN STRAND
MIDWAYS ALBATROSSER

262 kr
+ 45 kr frakt inom Sverige

2 100 kilometer nordväst om Honolulu ligger Midwayöarna, ett av naturens underverk. Två små öar, knappt tre och fyra kilometer långa, som rymmer ett fantastiskt fågelliv. I dag finner vi över en miljon albatrosser på öarna. Men så har det inte alltid varit.

Den lilla atollen ligger strategiskt placerad mellan Hawaii och Japan. På öarna hade amerikanerna en viktig marinbas under andra världskriget. I juni 1942 utkämpades vid Midway ett för andra världskriget avgörande slag. Det var här japanernas krigslycka vände till det första större nederlaget. Under Korea- och Vietnamkrigen användes atollen som bas för de amerikanska flygplanen. Men då var albatrosserna ett störningsmoment.

I dag tar naturen sin revansch. Gräset spränger asfalten, och på de gamla söndersprickande landningsbanorna häckar fåglarna. Utanför gamla sönderrostade hangarer spatserar grupper av obekymrade albatrosser. Naturen är på väg att återerövra atollen. Och albatrosserna finns överallt - minst en miljon laysanalbatrosser och två- till trehundra tusen svartfotade albatrosser.

År 2010 kom Brutus Östling till Midway, som då varit helt stängd i sju år. I mötet med albatrosserna uppstod gnistrande kärlek. "Att anlända till Midway är som att landa i en overklig värld. Ett paradis för fåglar." Mötet resulterade i fantastiska bilder. Mer än det kanske var tänkt. Motorproblem på vägen tillbaka tvingade det lilla flygplanet Brutus Östling färdades i att återvända till ön och nödlanda. I stället för sju dagar blev det femton, fyllda av fotograferande från gryning till skymning. Resultatet är Under asfalten vilar en strand.

Foto & text: Brutus Östling
Band: Inbunden
Antal sidor: 208
Storlek: 335 x 245 x 20 mm
Vikt: 1740 g
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedts
_MG_0219.70x100cmhimmelmer.jpg

PRESSRÖSTER

”För första gången skriver Brutus Östling själv och han gör det bra: engagerat, kunnigt och medryckande… Brutus Östling fotograferar inte bara fåglar; han porträtterar dem. De får nästan mänskliga karaktärsdrag i hans bilder… Brutus Östling har skapat en av årets bästa fackböcker.”
Nils Granberg, Norrköpings Tidningar

 

”Jag är så förtjust i Brutus Östlings bok ... Först och främst naturligtvis för de otroliga bilderna … Sen finns det inte en naturbok från de senaste tjugo åren där ordet ”hotade” inte finns med, men här handlar det verkligen om jordens allra mest hotade fågelfamilj, de 22 arterna albatrosser som nästan alla är hotade eftersom de har en otroligt långsam reproduktion … Under asfalten vilar en strand handlar naturligtvis om de hotade albatrosserna, men samtidigt är Brutus Östlings bilder så fulla av humor, så otroligt personliga… Under asfalten innehåller så många lager … Boken blir till en framtidsvision. När vi är borta som art så finns de här tuffingarna kvar!”
Lasse Berg, “Naturmorgon”, Sveriges Radio P1

 

”För första gången är det Östlings röst som hörs och det är en sympatisk bekantskap. Chosefritt och lågmält berättar han om albatrosserna, deras liv och om hur hotade de är av allt plastavfall i haven och av det storskaliga industrifisket som skördar enorma offer bland fåglarna varje år. Men det handlar inte bara om fåglarna. Midway är en speciell plats med en speciell historia och även den berättar han. /…/ Trots allt är det bilderna som är huvudsaken. Här visar Östling åter att han håller världsklass. Ledorden är teknisk perfektion, tuff beskärning, närhet och ögonkontakt.”
Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet

bottom of page